Op 10 mei 1940, ’s middags rond half twee, werd in Sluiskil de stikstofbindingsfabriek CNA (Compagnie Néerlandaise de l’Azote) door de Duitse ‘Luftwaffe’ gebombardeerd, waarbij twee werknemers gedood werden en zeventien andere werknemers gewond raakten. Op bovenstaande foto zijn de brandende gashouders te zien.
De fabriek werd ook door de Royal Air Force gebombardeerd. Op 6 maart 1941 door Blenheims, vervolgens op 22 en 25 juli 1942, 28 augustus en 2 september 1942 door Bostons. Op 21 augustus 1942 werd er op en bij de fabriek afweergeschut geplaatst. Later dat jaar bombardeerden Mosquitos op 1 en 11 oktober, 7 en 13 november en op 22 december de fabriek. Bij de aanval in de namiddag van 22 december, werd een Mosquito neergehaald. Dit toestel stortte neer in de polder achter de fabriek, waarbij de bemanning om het leven kwam. Ook schepen die in het kanaal lagen, werden door de vliegtuigen beschoten.
Nadat uiteindelijk het doel van bombardementen, de energiecentrale, was uitgeschakeld werd de fabriek begin 1943 door de Duitsers ontmanteld. Vervolgens verdwenen de nog bruikbare machines en andere delen van de fabriek richting Duitsland.
De woningen op onderstaande foto staan aan de Kanaalweg-Zuid. De spoorweg Gent – Terneuzen, lag bij de bomenrij linksboven. Iets verderop langs de spoorlijn, staat het zogenaamde ‘route huis’, de spoorwegwoning van de familie Simoen. De bomenrij rechtsboven staan op de Vogelschordijk, in Sluiskil beter bekend onder de naam ‘Dolfsendiek’.