Door de ACZC en een industriële combinatie (Sociëté Evence Coppeé en Sociëté Montecatini), werd de Compagnie Néerlandaise de l’Azote (CNA) in Sluiskil opgericht. Deze fabriek werd in Sluiskil en omstreken de l’Azote genoemd. Het stikstofbindingsbedrijf werd naast de Cokesfabriek gebouwd, de bouw begon in het voorjaar van 1929 en de fabriek werd in 1930 in werking gesteld. Er werden met de gassen afkomstig van de Cokesfabriek, synthetische stikstofproducten vervaardigd en kwam ook de bereiding van zwavelzuur op gang. De zwavelzuurfabriek was destijds de grootste ter wereld.

In de ochtend van 10 mei 1940, viel het Duitse Leger Nederland binnen. Rond half twee die middag werd de CNA gebombardeerd. Er vielen twee doden (Albert de Bruijn en Kees Faas) en zeventien personen raakten gewond. Nadat de Duitsers de fabriek weer op gang probeerden te krijgen, werd de CNA vele malen door de Geallieerden gebombardeerd. De sulfaat- en zwavelzuurfabriek werden getroffen en toen uiteindelijk de energiecentrale werd uitgeschakeld door een bombardement, begonnen de Duitsers in februari 1943 de fabriek te ontmantelen. Al het nog bruikbare materieel werd overgebracht naar Duitsland en andere bezette landen. De geroofde spullen werden na de oorlog in Duitsland, Polen en Oostenrijk aangetroffen. Op de eerste Paasdag in 1950 werd de fabriek weer opgestart.

De foto’s van CNA 1946-1947 zijn genomen door Leon Vanhijfte, uitgezonderd waar hij er zelf op staat.
Foto 1 – Op het luchtspoor bij de Zwavelzuurafdeling, van links naar rechts:
Arjaan van de Wege (bijgenaamd: Piheun), Frans den Doelder (Margrette), Toon Snoeck

Foto 2 – Zelfde afdeling
Van links naar rechts:
Leon Vanhijfte, Toon Snoeck
(foto genomen door directeur Gena)

Foto 3 – Zelfde afdeling
Van links naar rechts:
Frans den Doelder, Toon Snoeck, Leon Vanhijfte
(foto genomen door directeur Gena)

Foto 4 – Op het luchtspoor bij de Zwavelzuurafdeling; Katten maken.
Van links naar rechts:
Frans den Doelder, Leon Vanhijfte, Toon Snoeck
(foto genomen door directeur Gena)

Foto 5 – Bij de Pyriettransporteur
Van links naar rechts:
Lammers (Assenede), Piet Op ’t Hof (Axel)

Foto 6 – Zwavelzuurafdeling
Arjaan van de Wege (Piheun)

Foto 7 – Luchtspoor Zwavelzuurafdeling
Van links naar rechts:
Piheun, Toon Snoeck

In 1962 kreeg het bedrijf  de naam Nederlandse Stikstof Maatschappij (NSM), maar in de volksmond bleef het nog lang de l’Azote. In 1979 werd het bedrijf aan Norsk Hydro verkocht en veranderde de naam in 1989 in Hydro Agri Sluiskil. Na een afsplitsing van Norsk Hydro werd in 2004 de naam van het bedrijf gewijzigd in Yara Sluiskil B.V.