Bovenstaande foto toont Isabellahaven en Isabellasluis in 1933, gezien vanuit de Dijckmeesterpolder. Abusievelijk heeft iemand ooit Boekhoute op deze kaart geschreven, Isabellahaven hoorde niet bij Boekhoute (België) maar lag op Nederlands grondgebied in de gemeente Philippine. Er lagen wel boten van Boekhoutse vissers in deze haven.
Bij de terugtocht van het Duitse leger in september 1944 wilden Duitse militairen, met hulp van Boekhoutse vissers en hun boten, via de Braakman de Westerschelde overgezet worden. De vissers weigerden of waren op dat moment niet te vinden, hun boten werden vervolgens met handgranaten opgeblazen. Alle huizen en gebouwen op deze foto zijn tijdens oorlogshandelingen in september / oktober 1944 opgeblazen of vernietigd. Het witte huis op de achtergrond, lag bij de de Isabellasluis. Over deze sluis in het Isabellakanaal liep de tramweg, voor het goederen- en personenvervoer tussen Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen. Iets zuidelijker lag een weg. Isabellasluis was toen de enige landverbinding tussen Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen. De dijk die rechts van het witte huis te zien is, is de dijk van het Isabellakanaal. Aan de overkant van het Isabellakanaal, lag het zwaartepunt van de Duitse verdediging bij Isabellasluis. Hier waren kleine bunkers en andere veldversterkingen aangelegd door de Duitse militairen. Deze bunkers en versterkingen waren verbonden door gangen en loopgraven. Overal waren mijnen gelegd en ‘booby traps’ geplaatst. Alle omliggende polders waren geïnundeerd behalve de Kleine Isabellapolder, waarvan de weg richting westen droog lag. Dit was voor de Duitse militairen de verbindingsweg met de rest van de Festung Schelde-Süd. Isabellasluis werd verdedigd door 3. Bataillon Fallschirmjäger-Ersatz- und Ausbildings-Regiment 1 onder leiding van Major Bieber. De aanvallers waren soldaten van het Algonquin Regiment van de 4th Canadian Armoured Division. De hevige strijd om de Isabellasluis begon op 22 september en duurde tot 14 oktober 1944. Na vele aanvallen van de Canadezen, gevolgd door Duitse tegenaanvallen, lukte het de Canadezen niet om een doorbraak te forceren. Op 13 oktober 1944 werd een aanval vooraf gegaan met ‘Typhoons’, die de Duitse weerstandsnesten bestookten met raketten en daarna met bommen. Ook deze aanval bracht geen doorbraak voor de Canadese militairen. Op 14 oktober 1944 vonden Canadese verkenners de Duitse linies onbemand. De Duitse legerleiding had de sector ’s nachts laten ontruimen om te voorkomen dat de Duitse militairen ingesloten zouden worden tussen het Isabellakanaal en Canadese militairen die vanuit de richting Biervliet naderden.
De voormalige Isabellahaven is nu een door een dijk omringde weide, die gezien vanuit Philippine rechts van de Provinciale weg ligt.
Onderstaande kaart toont de omgeving Isabellahaven in 1921.
Het Isabellakanaal (blauwe lijn vanaf de grens) mondt uit in de Braakman, de rode lijnen zijn wegen. De lijn met de zwarte – – is de tramweg. De lijn met ++ is de Nederlands – Belgische grens. De grenspalen staan als pl 320 – pl 321 – pl 322 – pl 323 op de kaart.