Op bovenstaande foto is helemaal rechts het oude spoorwegstation Sluiskil-Brug te herkennen, daarnaast volgen de woningen aan de Kanaalweg-Noord. De foto is genomen eind 19e of begin 20e eeuw, van het nieuwe spoorwegstation is nog niks te zien. De ‘Kuster’ (Coaster) vaart richting ‘Blauwe Brug’.

De Kanaalweg-Noord was één van de oudste delen van Sluiskil, gelegen op gronden van de Coegorspolder. Er waren wat bedrijfjes en winkeltjes gevestigd, ook het oude postkantoor was hier te vinden. Op de onderstaande afbeeldingen is de Kanaalweg-Noord te volgen vanaf het begin, net voorbij het oude spoorwegstation, tot aan het eind met de twee laatste woningen voorbij de Christelijke school. Het huis net voorbij het oude spoorwegstation werd later het café van Krijger. Net voorbij ’t Meulengat’, de afslag naar de Benedenweg, stond het eerste arrestantenlokaal van de gemeentepolitie te Sluiskil. Een eindje verderop stond de openbare school, geopend op 6 april 1878. Sluiskil had toen 250 inwoners. Dit gebouw heeft later nog dienst gedaan als opslagplaats / kazerne van de brandweer. Weer iets verderop stond de Hervormde Kerk, gebouwd in 1905 en bijna aan het eind van de Kanaalweg-Noord stond een onderwijzerswoning en de Christelijke school. Aan het einde van de Kanaalweg-Noord lag een kreek achter de woningen, dit was een restant van een kil, een uitloper van de voormalige diepe snelstromende geul die het kanaal van Axel genoemd werd.

Alles wat te zien is op deze afbeeldingen van de Kanaalweg-Noord, is verdwenen bij de tweede verbreding van het kanaal Terneuzen – Gent.

Op onderstaande afbeelding van omstreeks 1910, is de openbare school in Sluiskil te zien. Mijn grootouders waren in die tijd leerlingen op deze school. Het markante witte gebouw met fraaie boogramen werd de ‘Witte School’ genoemd en deed vele jaren later dienst als opslagplaats / kazerne van de brandweer. In de Spoorstraat werd een nieuwe openbare school gebouwd, die in 1939 in gebruik werd genomen.